Nieuws

Sterfte en opnamen door diabetes onverminderd hoog

Nieuwe data laten zien dat de impact van diabetes op het leven van patiënten nog altijd te groot is.

De kans om te overlijden ten gevolge van complicaties door diabetes is ondanks goed georganiseerde zorg nog altijd torenhoog. Zo blijkt uit onderzoek van het  PHARMO Instituut, in opdracht van AstraZeneca, gepubliceerd in het Netherlands Journal of Medicine[1]. Nederland scoort al jaren goed op de ranglijsten voor diabeteszorg, maar het ontbreekt consequent aan inzichten en data over cardiovasculaire complicaties. PHARMO onderzocht de data van meer dan 53.000  patiënten met diabetes type 2, en vergeleek de mate waarin complicaties en ziekenhuisopnames voorkomen ten opzichte van de gezonde populatie, voor de periode 2008 tot 2016. Gemiddeld vergroot diabetes de kans op overlijden met 86 procent en de kans op een ziekenhuisopname voor een hartinfarct, een beroerte of hartfalen met respectievelijk 69, 57 en 185 procent.

[1] Heintjes et al. Trends in diabetes complications and risk factors, Netherlands Journal of Medicine, November 2019

Conclusie:

  • Nieuwe geneesmiddelen die effectief lijken om het optreden van ernstige complicaties te voorkomen, worden door minder dan 10 procent van de patiënten tijdens de duur van de studie gebruikt.

Internationale richtlijnen hebben deze nieuwe geneesmiddelen al lang geïmplementeerd, soms als tweede stap in de behandeling, en vele andere Europese landen hebben het gebruik van deze middelen in de afgelopen jaren al opgenomen in de behandelstrategie. Nederland loopt daarin achter.

Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2 is een stofwisselingsziekte waarbij er te weinig insuline wordt aangemaakt en/of het effect van insuline verminderd is. Insuline is nodig om glucose te verwerken. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, waarbij 90 procent van de patiënten diabetes type 2 heeft. Mensen die leiden aan diabetes kunnen hun bloedglucosewaarden niet goed onder controle houden. Dat zorgt er op de korte termijn onder andere voor dat zij zich niet goed voelen, vaker moeten plassen en veel dorst hebben, onbedoeld afvallen of zich niet kunnen concentreren. Op de lange termijn kan onbehandelde of onvoldoende behandelde diabetes leiden tot ernstige complicaties aan onder andere ogen, zenuwen, nieren, hart en bloedvaten.

NL-5300; vervaldatum 9 april 2021.