Nieuws

Wereld Alzheimer Dag 2021 – Het verschil maken in onderzoek naar Alzheimer, nu en in de toekomst

Vandaag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag waarop wereldwijd (extra) aandacht wordt gevraagd voor de ziekte van Alzheimer en andere ziekten die dementie veroorzaken. Vanuit het nationaal project ABOARD, waar PHARMO Instituut bij betrokken is, start vandaag het ABOARD Junior Training Programma. Dit programma stoomt jonge talenten klaar om te werken aan een toekomst die behandeling op maat voor alzheimer mogelijk maakt.

Het landelijk project ABOARD (A personalized medicine approach for Alzheimer’s disease), is een samenwerking van meer dan dertig partners om de ziekte van Alzheimer te stoppen. PHARMO Instituut is samen met partner STIZON bij dit project betrokken voor het bouwen van een data integratieplatform voor het Nederlandse Alzheimer Cohort.

ABOARD is het eerste onderzoeksproject dat van start gaat als onderdeel van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het geeft tevens invulling aan de Kennis- en Innovatieagenda 2020-2023 van Health~Holland, waarbij publieke en private partners in Missie IV werken aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met dementie. Het doel van ABOARD is om voorbereidingen te treffen voor een toekomst waarin we de ziekte van Alzheimer stoppen vóór het start. Onder andere door: verbeteren diagnostiek, ontwikkelen van risicoprofielen op maat en focus op preventie door het vergroten van het bewustzijn rondom dementie en hersengezondheid. Wiesje van der Flier is projectleider van ABOARD en wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam.

Het nationaal project ABOARD legt ook een sterke focus op het opleiden van junior onderzoekers binnen het consortium. Een gepersonaliseerde behandeling voor de ziekte van Alzheimer vereist investeren in en opleiden van een nieuwe generatie professionals. Om professionals op te leiden start vandaag het ABOARD Junior Training Programma, gecoördineerd door Dr. Janne Papma van Alzheimercentrum Erasmus MC. Het doel van dit programma is het opleiden van een groep junior onderzoekers zodat deze in staat is om onafhankelijke onderzoekers te worden, met een multidisciplinair vaardigheden en kennis buiten de grenzen van hun eigen PhD-project.

Het trainingsprogramma bestaat uit een serie masterclasses en workshops. Deze worden verzorgd door partners uit de gehele kennisketen: van universiteiten tot zorg- en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn workshops over state-of-the-art onderzoek door Amsterdam UMC, locatie VUmc, loopbaanontwikkeling door Maastricht UMC+, implementatie van klinische dementierichtlijnen door Vilans, diversiteit en ongelijkheden door Pharos, aankomende technologische innovaties in de zorg door Philips en over digitale gezondheid door KPMG. Zo draagt het PHARMO Instituut niet alleen bij aan onderzoek, maar ook aan de toekomst.

Video: